Voorwaartse Bijhaal

De voorwaartse bijhaal is de follow-up van de zijwaartse bijhaal en kan ook worden opgevat als de voorbereiding van de inzet.

Beschrijving voorwaartse bijhaal.
Van opzij gezien staat bij aanvang van de voorwaartse bijhaal het bovenbeen loodrecht op het ijs en is de knie van het bijhaalbeen achter de knie van het afzetbeen.

Het bijhaalbeen maakt een voorwaartse ‘hef’-beweging in het vlak evenwijdig aan het heup-knie-enkel vlak van het afzetbeen.

De bijhaal is voltooid als het bijhaalbeen de hoeken van de schaatszit heeft bereikt. De schaats van het bijhaalbeen is dan naast de schaats van het afzetbeen (de schaatsen zijn evenwijdig aan en dicht bij elkaar / de voeten zijn ‘gesloten’). Zowel het bijhaalbeen als het afzetbeen zijn ‘in de schaatszit’. Het bijhaalbeen neemt de hoeken van de schaatszit over van het afzetbeen en het afzetbeen begint met de strekking in het heup- en kniegewricht (gaat uit de schaatszit).Web-afbeeldingen.018

Figuur 1. Voorwaartse bijhaal is voltooid als het bijhaalbeen de hoeken van de schaatszit heeft bereikt.

Tijdens de voorwaartse bijhaal heeft het frontale lichaamsvlak een minimale oppervlakte. Een ‘dun’ frontaal lichaamsvlak is gunstig voor een efficiënte aansturing van het lichaam en de rijder ondervindt minder luchtweerstand.

Met het sluiten van de voeten aan het einde van de voorwaartse bijhaal wordt de vervolgfase, waarin afzetkracht wordt opgebouwd, maximaal opgerekt in tijd en afgelegde weg (lengte). Elk gat tussen inzetschaats en afzetschaats verkort de afzetfase.

De voorwaartse bijhaalbeweging kan kort worden samengevat als het heffen van de knie (in een continue, doorgaande beweging) naar de romp.


De voorwaartse bijhaal in beeld.

Techniekaanwijzingen voorwaartse bijhaal:

  1. Hef knie inzetbeen naar de romp
  2. Zorg dat voeten ‘gesloten’ zijn bij voltooiing bijhaal (knobbels tegen elkaar)

Naar paragraaf inzet (en strekking).