Armzwaai

Armzwaai
De voorwaartse én de achterwaartse armzwaai zijn een (krachtige) ondersteuning van de zijwaartse afzet:

– de voorwaartse rechter armzwaai ondersteunt het wegdraaien van het bekken van afzetbeen naar inzetbeen tijdens de afzet rechts

– de achterwaartse rechter armzwaai ondersteunt het wegdraaien van het bekken van afzetbeen naar inzetbeen tijdens de afzet links.

De voorwaartse rechter armzwaai is van schuin achter het lichaam naar schuin voorlangs het lichaam en is alleen een krachtige ondersteuning van de draaiing van het bekken als de beweging van de (boven-)arm in de pas loopt met de beweging van de romp, met andere woorden, als de impuls die uitgaat van de armzwaai (als bovenarm verticale stand passeert) precies samenvalt met het moment dat de strekking begint in het heupgewricht en de romp wegdraait van het afzetbeen naar het inzetbeen.
Het deel van de armzwaai dat aan die verticale stand van de bovenarm voorafgaat (van schuin achter het lichaam bij de voorwaartse armzwaai en van schuin voorlangs het gezicht bij de achterwaartse armzwaai) is op te vatten als de aanloop naar de effectieve fase van de armzwaai.
Om te voorkomen dat de romp tot voorbij het inzetbeen wegdraait breken we de voorwaartse armzwaai af in de elleboog en stoppen als de hand voor het gezicht is. Het effect van de voorwaartse armzwaai is dus beperkt tot de beweging van de bovenarm.

De achterwaartse armzwaai trekt de romp in de tegenovergestelde richting.

Actieve ondersteuning strekking met armzwaai in beeld.

35.001

Figuur 1. Achterwaartse rechter armzwaai versterkt actief de strekking met het linker afzetbeen en trekt de romp weg van het afzetbeen.

De armzwaai is onontbeerlijk bij het aanzetten (steigerung) en bij het rijden met hoge frequentie. Immers, van de massa van de romp gaat een zekere traagheid uit en zonder die armzwaai kan de romp de beweging van de heup niet volgen.

Aanwijzingen armzwaai:

  1. Beweeg (boven-)arm van schuin achter naar schuin voorlangs het lichaam
  2. Breek armzwaai af in elleboog
  3. Beweeg onderarm tot vlak voor het gezicht
  4. Gebruik voorwaartse én achterwaartse armzwaai ter ondersteuning van het wegdraaien van de romp van het afzetbeen naar het inzetbeen
  5. Gebruik voorwaartse én achterwaartse armzwaai voor het versterkt wegduwen van het lichaam van de afzetschaats.

Naar paragraaf overkomen.